V okamžiku, kdy se na nebi objevila první hvězda, se končilo s půstem a začalo se se slavnostní hostinou.
Důležitým zvykem je přidávat jeden talíř navíc. Dodržuje se sudý počet lidí u stolu, v to počítáme i talíř pro mrtvého člena rodiny nebo pro pocestného. Pod talíře se pokládají mince čí šupina z vánočního kapra, aby nás štěstí a bohatství dále doprovázelo životem. Před večeří se lidé pomodlí a poděkují za vše, čeho se nám dostalo. Na závěr vyslovujeme přání, aby se všichni znovu ve zdraví příští rok sešli.
Poblíž stolu připravujeme stolek s pokrmy, neboť od stolu by se nemělo odcházet. Tento zvyk pochází z tradice pohanů, kdy vychází duše na tento svět - duše by mohla zasednout místo tomu, kdo vstal od stolu a ten do roka zemře. Dnes se traduje, že by spíše odešel z rodiny a oslavoval by jinde. V některých rodinách se používá řetěz nebo provaz, se kterým se sváží nohy stolu. Tento zvyk značí udržení pevného pouta rodiny.
Zajímavosti:
Na stole mělo být 9 pokrmů - nesmělo chybět něco z hrachu a jáhel, věřilo se, že přinášejí do nového roku bohatství. Kapra byste na talířích našich předků nenašli, ten byl připravován až od 19. a 20. století. Zbytky jídla se zakopávaly pod zem, aby půda zůstala úrodná. Magickou moc ubrusu na jaře hospodáři využívali k rozsévání obilí, které pak prý dobře rostlo.